Sant Serni de TavernolesIr al Contenido

Articles Històrics


SANT SERNI DE TAVÈRNOLES I LA BRANCA DEL CAMI DE SANT JAUME DE GALÍCIA PER LES VALLS DE VALIRA I ANDORRA

Als nostres estudis sobre el Camí andorrà de Sant Jaume, sempre aprofitarem les excel·lents dades bibliogràfiques i, de vegades, parcialment extretes de l’article publicat l’any 2008 a la revista Portaveu del Segre Mitjà, de Ponts, pel professor i historiador Manuel Gabriel i Forn, amb la col·laboració del senyor Francesc Alcázar i Domingo, que fou president de l¡extingida Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume del Segre, també de la citada població de Ponts. Direm, doncs, que aquestes dades esmentades són una de les fonts de la present ponència.

Recordem algunes característiques típiques del peregrinatge a Compostel·la segons fos la procedència social del romeus: mentre a Santiago hi anaven els burgesos, comerciants i artesans de les ciutats, i alguns nobles, a Terra Santa, podríem dir, encara que de manera gens concloent, que  només hi anaven els nobles i els eclesiàstics, com el mateix Ramon Llull, que abans també havia anat a Santiago.

... continuant llegir.

EL MONAQUISME A LLORDÀ

A conseqüència dels meus treballs relatius a la història del Priorat de Covet (PJ) i del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles (AU), se’m demana que faci una aproximació a les possibles relacions entre el monestir alt urgellenc esmentat i la comunitat monàstica de Sant Sadurní de Castell-Llordà.

Una de les dificultats que hom es pot trobar en voler conèixer els fets de manera certa topa amb la gran dispersió documental i la mancança de molts dels originals. L’altra dificultat rau en esbrinar si la còpia que ens ha pervingut del document original perdut i que fou feta en èpoques posteriors als fets que s’hi citen és una falsedat documental real o aparent. Pensem que alguns documents (còpies d’originals) en cal·ligrafia diferent a l’època de referència ens poden fer dubtar del document. D’altres vegades, l’escriptura pot ser plenament falsa; però explica un fet cert i, per aquesta raó, es redacta; i també se’l recull com a cert i en serveix de base en documents posteriors.

... continuant llegir.


< Anterior 1 Pag 2 3 4 Següent >

Regresar al contenido | Regresar al menú principal