Sant Serni de TavernolesIr al Contenido

Articles Històrics


SANT SERNI DE TAVÈRNOLES [=Sant Sadurní de Tavèrnoles]

Abadia benedictina situada als afores del poble d'Anserall, capital del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell), a uns 300 m al N del cap de municipi, a la dreta de la Valira, a tres quilòmetres de la Seu d'Urgell, camí d'Andorra.  Fou clausurada el 1592.

Al 815 van rebre diverses donacions per part dels comtes d’Urgell i de Cerdanya. Varen fundar el monestir de Sant Salvador de la Vedella (Berguedà) i el de Sant Pere de Casserres (Osona). L'any 1019, passa sota la seva tutela el monestir de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)  amb el nomenament, pel bisbe Sant Ermengol d'Urgell, del mateix abat per a ambdós monestirs. El seu moment de màxima esplendor va ser el segle XI, quan les possessions del monestir s'estenien des del Berguedà fins a Andorra, passant pel Pallars Jussà i la Cerdanya. També va tenir possessions a Castella i a Aragó.

... continuant llegir.

LES VALLS DE VALIRA (El cor del Pirineu)

Són 15 els pobles que mantenen activitat econòmica i social; segons els cens del 2003 (entre parèntesi): Anserall (96), Arcavell (42), Arduix (9), Argolell (32), Ars (34), Asnurri (35), Baixos de Calbinyà (93), Bescaran (88), Calbinyà (52), Civís (49), la Farga de Moles (18), Òs de Civís (131), Sant Joan Fumat (43), i les barriades del Poble Sec i Sant Pere (43), i la urbanització de Sant Antoni (38); aquestes tres formades prop de la Seu i que part pertanyen a aquesta i part a les Valls de Valira i que les podem integrar territorialment amb el Baixos de Calbinyà abans esmentats.... continuant llegir.


< Anterior 1 2 Pag 3 4 Següent >

Regresar al contenido | Regresar al menú principal